Honlap szövegírás, avagy miért nem készül el időben a legtöbb céges honlap

Elkeserítő látvány egy unalmas honlap. És ebből sajnos jó sokat találunk a neten. De vajon mitől lesz olyan lapos egy weblap, hogy az első három másodperc után az ásítás kerülgeti az odalátogatót? A következőkben erről lesz szó.


Pár mondat erejéig most gondoljuk végig, hogyan zajlik általában a honlapszerkesztés folyamata. A cégvezető megrendeli a programozást. Kisebb-nagyobb huzavona után sikerül megállapodni a dizájn kérdésében, így elindul kivitelezés. A tartalom és a menüpontok meghatározását a megrendelő hajlamos a weblapszerkesztőtől elvárni, a webes viszont a megrendelő feladatának érzi. Na itt kezdődnek azok a problémák, amik miatt borítékolni lehet, hogy lőttek a határidő betartásának. Kezdődnek a nyaggató és kellemetlen telefonhívások, e-mail váltások. Nagy sokára valahogy összeáll a honlap felépítése. Mivel idő és ötlet hiányában hajlamos az ember másokat másolni, ezért a szokásos felépítés és a szokásos tartalom kerül előtérbe a leggyorsabb megoldásként. És még nincs vége. Mert jön az a fázis, amit szinte minden megrendelő a háta közepére sem kíván: ez a honlap szövegírás.

A szövegírás kifejezés hallatán valószínűleg a cégnél minden dolgozó legszívesebben beteget jelentene, annyira utálják, ha meg kell fogalmazni valamit. Különösen, ha annak még frappánsnak, olvasmányosnak, érdekesnek is kell lennie. Ezen a ponton vagy végleg zátonyra fut a weboldal készítési projekt és tartalom hiányában vagy soha nem kerül beüzemelésre, vagy szerencsésebb esetben egy leleményes titkárnő előszed valami ősrégi cégbemutatkozó anyagot, prospektusszöveget, aminek az átalakítása még is csak kevesebb erőfeszítésbe kerül, mint vadiúj szöveget kitalálni. Így lesz az amúgy ígéretesnek induló weblapból sablonos, unalmas, vevőszerzésre még véletlenül sem alkalmas céges honlap.

Pedig a weblap egyik leglényegesebb és legértékesebb része a tartalom, ami egyáltalán nem mindegy hogyan, milyen szavakkal, kifejezésekkel fűszerezve kerül megírásra. Nézzük röviden, milyen egy jól megírt honlapszöveg, mitől lesz alkalmas arra, hogy sok látogatót szerezzen a cégnek:

 1   Először is, a tartalom nem a konkurenciának, nem a családnak, barátoknak, még csak nem is mindenkinek, hanem a célcsoportnak szól, azaz a honlap potenciális látogatóinak, és a látogatókhoz szól. Az ő nyelvükön, az ő információ éhségüknek megfelelően.

 2   Másodszor, fontos, hogy az adott termék vagy szolgáltatás úgy kerüljön bemutatásra, mint egy olyan egyedülálló megoldás, ami válasz az érdeklődő kérdésére és problémájára. Ehhez már arra van szükség, hogy ne cégvezetőként, hanem kicsit a vevő fejével gondolkozzon az ember.

 3   Harmadik lényeges elem, hogy a látogató lássa, érezze, hogy miért jó neki, ha a sok ezer másik hasonló vállalkozás közül éppen ezt a céget választja, és világos lesz előtte, miért itt költse el a pénzét. Ezt - a marketing egyik alap kérdését - egy honlap esetében sem célszerű kikerülni.

+1 Van a szövegírásnak még egy fontos feladata, amiről feltétlenül szót kell ejteni. Ez pedig a keresőkben való jó helyezés elérése. Az internetezők előszeretettel használják a keresőt (pl: Google, Yahoo), ha valamilyen információra van szükségük. Ezért aztán minden azon áll vagy bukik, hogy a keresők találati oldalán hányadikként jelenik meg egy weblap. A legtöbb látogatóra az számíthat, aki az első két oldalon szerepel. Ahhoz, hogy ez meg is valósuljon a honlap szövegében olyan kulcsszavakat kell beépíteni, amikre a legtöbben keresnek az adott témában. Így lesz könnyen megtalálható az érdeklődők számára a honlap.

Ezek után már nem nehéz belátni, hogy maga alatt vágja a fát az a cég, aki a honlapon megjelenő tartalmat félvállról veszi. Ahhoz, hogy a weblap szövege olvasmányos, hatékony és keresőbarát legyen, célszerű honlap szövegírásban, online marketingben jártas szakembert bevonni a weboldal szerkesztésébe. Ez által két legyet sikerül lecsapni, hiszen a munkatársak megmenekülhetnek a legutálatosabb kényszerfeladattól és legfőképp a honlap látogatottsága klasszisokkal jobb eredményeket fog produkálni, mintha a szöveget házon belül barkácsolták volna.

Szilágyi Tímea
www.mikromarketing.hu

 
images/resized/images/ja//web_bodoya_80_79.jpgimages/resized/images/ja//web_drpatri_80_79.jpgimages/resized/images/ja//web_harmonia_80_79.jpgimages/resized/images/ja//web_klima_80_79.jpgimages/resized/images/ja//web_klimatrio_80_79.jpgimages/resized/images/ja//web_lumiron_80_79.jpgimages/resized/images/ja//web_poci_80_79.jpgimages/resized/images/ja//web_szuesz_80_79.jpgimages/resized/images/ja//web_vendula_80_79.jpg
Symbol